Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Η οικογένεια πρέπει να τρώει όλη μαζί




Η πολυάσχολη ζωή μας συχνά μας στερεί πολύτιμες καθημερινές στιγμές με την οικογένειά μας. Είναι πολύ δύσκολο λόγω των υποχρεώσεων να βρίσκονται σε καθημερινή βάση όλα τα μέλη της οικογένειας την ίδια στιγμή στο σπίτι. Τόσο οι μεσημεριανές ώρες όσο και οι απογευματινές ώρες να είναι για τους περισσότερους γονείς ώρες εργασίας και απουσιάζουν από το σπίτι.

Στιγμές που παλιότερα θεωρούνταν δεδομένες, χωρίς απαραίτητα να γνωρίζουμε πόσο ευεργετικές είναι, όπως ο θεσμός του οικογενειακού τραπεζιού πλέον δεν είναι εύκολο να τις βιώσουμε. Η συνεύρεση δηλαδή γύρω από ένα τραπέζι, είτε για το μεσημεριανό είτε για το βραδινό γεύμα της ημέρας... το οικογενειακό τραπέζι ενισχύει τους δεσμούς της οικογένειας και δίνει στα παιδιά κάθε ηλικίας μια αίσθηση ότι ανήκουν σε ένα ενιαίο σύνολο, μία «δεμένη» ομάδα με τη βοήθεια της οποίας μπορούν να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες και τις προκλήσεις, που θα προκύψουν στη ζωή τους. Μια συνήθεια που τείνει πλέον να γίνει ανάμνηση και ισοδυναμεί με πολλές χαμένες ευκαιρίες για να έρθουν πιο κοντά τα μέλη της οικογένειας.

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι, όταν τρώμε μαζί με τα παιδιά μας στο σπίτι συμβάλλουμε στο να αυξηθεί η αυτοπεποίθηση και το λεξιλόγιό τους πολύ περισσότερο απ’ όταν τους αφιερώνουμε χρόνο για το παιχνίδι ή για την ανάγνωση βιβλίων. Κι αυτό γιατί η κοινωνική επαφή είναι αυτή που ευθύνεται για την ανάπτυξη ικανοτήτων, όπως η συγκέντρωση, η μνήμη και η επίλυση των προβλημάτων. Όταν οι γονείς κάθονται με τα παιδιά τους στο οικογενειακό τραπέζι, χωρίς να το καταλαβαίνουν μοιράζονται μαζί τους ένα γλωσσικό πλούτο που περιλαμβάνει νέες λέξεις με σωστή σύνταξη και γραμματικούς κανόνες στην πράξη. Όσο πιο πλούσιο το λεξιλόγιο ενός παιδιού, τόσο πιο εύκολο είναι στη συνέχεια να μάθει να διαβάζει. Άρα οι συζητήσεις αυτές μπορεί να συμβάλλουν, ώστε τα παιδιά να μάθουν να μιλάνε και να διαβάζουν ευκολότερα και γρηγορότερα, προσφέροντάς τους ένα καλό ξεκίνημα στη σχολική τους ζωή και κατά συνέπεια γεμίζοντάς τα με αυτοπεποίθηση και σιγουριά για τον εαυτό τους.

Σύμφωνα με μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, τα παιδιά που τρώνε συχνά μαζί με τους γονείς τους έχουν διπλάσιες πιθανότητες να πάρουν καλούς βαθμούς στο σχολείο απ’ ότι οι συνομήλικοί τους, που δεν έχουν αυτήν την οικογενειακή συνήθεια.
Πηγή: i paideia

Δεν υπάρχουν σχόλια: