Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

Πώς θα πείσουμε τα παιδιά ότι ο άγιος Βασίλης υπάρχει;



Ο Άγιος Βασίλης, ο καλοκάγαθος ασπρομάλλης γέροντας με την χαρακτηριστική κόκκινη φορεσιά είναι μια εικόνα ταυτόσημη με τα Χριστούγεννα που προσωποποιεί την παιδική αθωότητα και την απεριόριστη αγάπη για όλα τα παιδιά του κόσμου.

Η γλυκιά προσμονή για την έλευση του Αγίου μαζί με τα απαραίτητα δωράκια που του έχουν ζητήσει, μονοπωλεί τις παιδικές συζητήσεις και πυροδοτεί τη φαντασία των παιδιών για το πώς, πότε και εάν θα τους φέρει όλα όσα του έχουν γράψει στο σχετικό τους γράμμα προς αυτόν.

Στην ερώτηση :
«Να πούμε στα παιδιά ότι δεν υπάρχει Άγιος Βασίλης;»
οι απόψεις διίστανται.  Από τη μια επικρατεί η άποψη ότι με το να πούμε στα παιδιά ότι δεν υπάρχει Άγιος Βασίλης είναι σαν τους στερούμε την αθωότητα και να τους κλέβουμε την παιδική τους ηλικία. Υπάρχει, βέβαια, και η αντίθετη άποψη ότι εφόσον δεν πρέπει να λέμε ψέματα στα παιδιά μας δεν θα πρέπει να πούμε ψέματα και στο θέμα αυτό. Επομένως το αν θα αποκαλύψουμε την αλήθεια στα παιδιά μας εξαρτάται κατά κύριο λόγο από την προσωπικότητά μας. Υπάρχουν όμως τρόποι για να καλλιεργήσετε και να διατηρήσετε ζωντανό το μύθο γύρω από την ύπαρξη του Αγίου όσο περισσότερο μπορείτε.

1. Ζητήστε από το παιδί σας την παραμονή των Χριστουγέννων, να παρασκευάσει μαζί σας ένα γλυκό για τον Αγ. Βασίλη. Αφήστε το να διαλέξει το ίδιο τι θα κεράσετε τον Άγιο Βασίλη και ζητήστε του να το σερβίρει μαζί με κάποιο ποτό στο τραπεζάκι του σαλονιού. Το βράδυ μπορείτε εσείς, οι γονείς, χωρίς να γίνετε αντιληπτοί καλό θα ήταν να αφήσετε αρκετά ψίχουλα στο πιατάκι που ήταν το γλυκό.

2. Αγοράστε καμπανάκια και χωρίς να γίνετε αντιληπτοί, μία ώρα αφού αποκοιμηθεί, κάντε θόρυβο με αυτά έξω από το δωμάτιό του, ώστε να του δημιουργηθεί η εντύπωση ότι ο ήχος που ακούει έρχεται από το έλκηθρο του Αγ. Βασίλη.

3. Απαντήστε στο γράμμα που κάθε χρόνο το παιδί σας στέλνει στον αγαπημένο του Άγιο. Πρέπει να φροντίσετε να μην γράψετε εσείς το γράμμα, γιατί το παιδί σας μπορεί να αναγνωρίσει το γραφικό σας χαρακτήρα. Δώστε σε κάποιον φίλο να αντιγράψει την απαντητική επιστολή σας με τα δικά του γράμματα. Φροντίστε να την κάνετε προσωπική με αναφορές στο όνομά του, στην ηλικία του, στα αδέρφια ή στο κατοικίδιο του παιδιού σας, ώστε να γίνει πιστευτή.

4. Θυμηθείτε τη λίστα με τα δώρα που έχει φτιάξει το παιδί σας για τον Αγ. Βασίλη και ανταποκριθείτε, όσο πιο πιστά μπορείτε σε ο,τι ζητάει. Αν δεν βρείτε κάποιο απο τα δώρα, φροντίστε στην επιστολή που του στέλνετε ως απάντηση στο αίτημά του να του εξηγήσετε τη δυσκολία που συναντήσατε να βρείτε αυτά που το παιδί σας ζήτησε.

Ας παρακολουθήσουμε την φαντασία, την αθωότητα και την πηγαία καλοσύνη των παιδιών κι ας τους χαρίσουμε τη δυνατότητα στα παιδιά να πιστέψουν στην ύπαρξη του Άγιου Βασίλη. Η χαρά και η λάμψη που θα διακρίνουμε στο προσωπάκι τους θα είναι η καλύτερη ανταμοιβή. Αξίζει λοιπόν να τους χαρίσουμε το δικαίωμα στο όνειρο!
Πηγή:infokids

3 σχόλια:

Νίκη Σκουτέρη είπε...

Συμφωνώ και σ' αυτό Παρασκευή. Τα παιδιά πρέπει να προσδοκούν τον Άγιο Βασίλη. Ο μικρός μου τον πίστευε μέχρι και την Πέμπτη Τάξη και όπως μου είπε ήταν πολύ όμορφο αυτό το συναίσθημα. Δεν το μετάνιωσα ποτέ που πίστεψε τόσο σ' αυτόν και που με διάφορους τρόπους τον έπεισα να ζει στην καρδιά του. Ευτυχισμένα , παιδικά χρόνια!

ΚΑΡΑΙΣΚΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ είπε...

Νίκη, συμφωνώ μαζί σου!! Ακόμα κι εγώ προσδοκώ τον Άγιο Βασίλη, άσχετα αν τα τελευταία χρόνια δεν έρχεται!! Σου εύχομαι καλές γιορτές!!!!

Ειρήνη Νικολάου είπε...

Καλημέρα! Κυρια Παρασκευή! Κι εγώ συμφωνώ με τη Νίκη! Κι εμείς γράφουμε γράμματα απο τα παιδιά μου στον Αγιο Βασίλη. Τα ΕΛΤΑ τους απαντούν! Μάλιστα οι απαντήσεις ειναι καρτούλες! Η αγαπημένη καρτα του μεγάλου μου είναι εκείνη που ειχε σχεδιάσει ο Ευγένιος. Τριβυζάς! Καλες γιορτές Εύχομαι!!