Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

Άγχος αποχωρισμού… για μαμάδες!







Τα σχολεία ξεκίνησαν εδώ και λίγες μέρες και πολλά παιδάκια που πέρασαν για πρώτη φορά την πόρτα του παιδικού σταθμού ή του νηπιαγωγείου βρίσκονται ακόμα στο στάδιο της προσαρμογής. Σε αρκετές οικογένειες όμως, εκτός από τα παιδάκια που δυσκολεύονται με την νέα πραγματικότητα, και οι ίδιες οι μαμάδες δεν είναι καθόλου έτοιμες να αποχωριστούν τα μικρά τους.
Αν κι εσείς νιώθετε άγχος που το παιδί σας φεύγει από την προστασία του οικογενειακού περιβάλλοντος και πηγαίνει σε ένα καινούριο περιβάλλον, ας δούμε τι μπορείτε να κάνετε:

Μην ντρέπεστε για τα συναισθήματα σας. Είναι απόλυτα φυσιολογικό να νιώθετε έτσι, στο κάτω κάτω πρόκειται για το παιδί σας και κανείς δεν μπορεί να σας κατηγορήσει για αυτό.
  Μην δείχνετε στο παιδί το άγχος σας. Μπορεί να έχετε κάθε δικαίωμα να νιώθετε άγχος και αγωνία, ωστόσο δεν πρέπει να επιβαρύνετε το παιδί με αυτά τα συναισθήματα . Πώς το παιδί θα πάει χαρούμενο στο σχολείο και θα κάνει νέους φίλους, όταν εσείς το αποχαιρετάτε με δάκρυα στα μάτια; 
Φτιάξτε το δικό σας αποχαιρετισμό. Ένα μικρό τελετουργικό, π.χ. φιλάκι, αγκαλίτσα, ένα συνθηματικό που θα λέτε κάθε πρωί στο παιδί, λειτουργεί θετικά τόσο στην ψυχολογία του παιδιού, όσο και στην δική σας.
Οργανώστε το πρωινό σας ξύπνημα. Προσπαθήστε να κάνετε το πρωινό ξύπνημα και την ετοιμασία για το σχολείο εύκολη και ευχάριστη υπόθεση. Φροντίστε το παιδί να ξυπνά στην ώρα του, ώστε να ετοιμάζεστε όλοι με ηρεμία και χωρίς επιπλέον άγχος μην αργήσετε. Επενδύστε στην επικοινωνία με την δασκάλα. Γνωρίστε τη δασκάλα του παιδιού σας, συζητήστε μαζί της όσα σας απασχολούν και κυρίως εμπιστευτείτε την.
 Εμπιστευτείτε το παιδί σας. Το παιδί σας μεγάλωσε και είναι έτοιμο να γνωρίσει τον κόσμο ή έστω τον μικρόκοσμο του σχολείου. Μην θεωρείτε πώς θα δυσκολευτεί και δεν θα καταφέρει. Πιστέψτε σε αυτό και τις δυνάμεις του, για να πιστέψει και το ίδιο στον εαυτό του.

πηγή: mother.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: