Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

10 ασκήσεις που "ξυπνούν" τον εγκέφαλο στη Διάσπαση προσοχής.


 Ένα παιδί με μαθησιακά προβλήματα που δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί καλείται καθημερινά να αντεπεξέλθει μέσα σε οργανωμένα πλαίσια πχ.σχολική τάξη. Η προσέγγιση στην αντιμετώπιση γίνεται μέσα από ασκήσεις οργάνωσης, μεθόδους και στρατηγικές για την ενίσχυση της εστίασης και της παραγωγής συγκεκριμένου έργου.



      Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το παιδί με διάσπαση είναι εξαιρετικά ευαίσθητο στη πίεση. Οι κανόνες και οι περιορισμοί το φορτίζουν και για αυτό χρειάζεται ένα «ξύπνημα» των αισθήσεων για να επανέλθει σε ισορροπία.

     Παρουσιάζεται η ελεύθερη μετάφραση από ένα απόσπασμα άρθρου το οποίο δημοσιεύτηκε στοSpecial – Ism σχετικά με τις 10 ασκήσεις που βοηθούν στο «Ξύπνημα των αισθήσεων»!



Sensory Strategies για την καρέκλα.



1.Εκτάσεις στη καρέκλα – Πιάστε μια πλευρά από το πίσω μέρος της καρέκλας με τα δύο χέρια και στρίψτε το κορμό σας όσο το δυνατόν περισσότερο προς μια κατεύθυνση. Επαναλάβετε και στην άλλη κατεύθυνση.






2. Έλξεις δαχτύλων. – Αγκιστρώστε τους δείκτες μαζί και τραβήξτε για 3 δευτερόλεπτα. Επαναλάβετε με κάθε σετ δακτύλων.




3. Velcro – Κολλήστε μια ταινία από αυτοκόλλητο βέλκρο κάτω από το θρανίο των μαθητών για να «τρίβουν» τα δάχτυλα τους. Τα περισσότερα παιδιά προτιμούν το μαλακό πλέγμα αλλά κάποια προτιμούν και τη πιο άγρια πλευρά – και τα δύο βοηθούν.



4. Σπρώξτε με πίεση – Αρχικά καθίστε ίσια και τραβήξτε τον αφαλό σας προς τη σπονδυλική στήλη. Μετά σφίξτε τα χέρια σας σταθερά προς τα κάτω από τη κορυφή του κεφαλιού. Εναλλακτικά πιέστε τις παλάμες σας μαζί μπροστά από το στήθος όσο το δυνατόν πιο σταθερά.



5. Push-Ups στη καρέκλα – Τοποθετήστε τα χέρια σας σε κάθε μεριά της καρέκλας και τεντώστε τους βραχίονες για να σηκώσετε το πίσω μέρος του σώματος από τη καρέκλα. Επαναλάβετε 10 φορές.


6. Παγούρια – Προσωπικά εγώ προτιμώ τα Camelbak water bottles (τα βρίσκεις σε καταστήματα αθλητικών ειδών). Αυτό απαιτεί να δαγκώσεις απαλά το καλαμάκι ενώ βάζεις το στόμα σου στη βαλβίδα αντίστασης. Ενισχύει ιδιαίτερα το συντονισμό του στόματος. Ενθαρρύνετε τους μαθητές να έχουν ένα παγούρι στο θρανίο τους ανά πάσα στιγμή.



7.Τσίχλες ή μέντες – Μελέτες δείχνουν ότι οι τσίχλες και οι μέντες ενισχύουν την συγκέντρωση. Δυστυχώς η τσίχλα δεν επιτρέπεται. Όσο είναι δυνατόν προ τρέψτε το σχολείο να χαλαρώσει το κανονισμό ειδικά για τους εφήβους.


                                      8. Μασάζ στο αυτί – Ξεκινώντας από τη κορυφή του αυτιού κάντε απαλό                                                  μασάζ με τον αντίχειρα και το δείκτη μέχρι το κάτω μέρος του λοβού.




9. Αλλαγή θέσης – Απλά γυρίστε τη καρέκλα και περάστε τη ανάμεσα στα πόδια σας ή γυρίστε τη στο πλάι για λίγο. Αυτές οι θέσεις απαιτούν διαφορετική στάση του σώματος και ως εκ τούτου μπορεί να είναι αποτελεσματικές για να «ξυπνήσει» ο εγκέφαλος.



10. «Τελείες και ζουλήγματα» – Κάντε μια τελεία στην αριστερή παλάμη με τον αντίχειρα του δεξιού χεριού και στη συνέχεια πιέστε απαλά τον αριστερό καρπό με το δεξί χέρι. Κάντε μια σειρά από «ζουλήγματα» με το δεξί χέρι να διατρέχει κατά μήκος όλου του αριστερού χεριού. Επαναλάβετε για την άλλη πλευρά.

Η Gwen Wild είναι η ιδιοκτήτρια του Sensational Brain Co και καθηγήτρια στη σχολή Summit Professional Education. Ταξιδεύει σε εθνικό επίπεδο για να ενημερώσει σχετικά με τη δημιουργία και εφαρμογή αποτελεσματικών αισθητηριακών στρατηγικών για παιδιά και εφήβους.

Απευθύνεται: Σε όλα τα παιδιά και εφήβους με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα σε παιδιά με Διάσπαση προσοχής. Μπορεί να γίνει από εκπαιδευτικούς στη τάξη, από γονείς στο σπίτι και ειδικούς θεραπευτές κατά την εξατομικευμένη συνεδρία.


Πηγή :dyslexiaathome.blogspot.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια: